Winkelwagen

Het 6 stappenplan voor het maken van een boeket.

Tegenwoordig is er bij elke bloemist zoveel keus, dat je door de bloemen het bos niet meer ziet. Om in te spelen voor het gemak van de mens staan er vaak al kant en klare samengestelde boeketten klaar die je zo mee kan nemen. Maar het is veel leuker om zelf een boeket samen te stellen met de bloemen die jij mooi vindt en dat helemaal past bij je interieur.

Ik heb het volgende stappenplan voor je gemaakt:

1. Kies een vaas

Vaak heb je de bloemen al in huis en pak je er een vaas bij om ze in te zetten. Doe het eens andersom. Kijk welke vazen je hebt en zoek daar een passend boeket bij (zowel in grootte als in kleur). Zo vormen vaas en bloemen één geheel. Een goede basisregel is tweemaal de hoogte van de vaas als lengte voor de bloemen. Potten en vazen in een neutrale tinten zoals groen, aardetinten of roomkleur zijn goede basisvazen. Maar ook vazen van helder glas zijn geschikt als basis.

2. Kies kleur

Kies een, twee of hooguit drie basiskleuren. Denk hierbij aan de smaak en stijl van de persoon aan wie je het boeket wilt geven. Wat zijn haar lievelingskleuren of hoe heeft ze haar huis ingericht? Kies mooie combinaties zoals geel/paars of rood/geel/oranje of paars/roze. Een boeket in verschillende tinten van dezelfde kleur kan ook erg mooi zijn.

3. Kies bloemen

Kies enkele hoofdbloemen. Dit zijn vaak wat grotere, opvallende bloemen. Denk bijvoorbeeld aan rozen of aan gerbera's. In de bloemenwinkel kun je controleren of de bloemen wel goed vers zijn. Pak voorzichtig een knop van de een roos vast. Voelt deze zacht en hol aan? Dan is de roos niet vers. Een verse roos heeft een heel harde en stevige knop. Verse gerbera's hebben een goed zichtbaar rond hartje. Tulpen zijn ook leuke hoofdbloemen. Houd er echter wel rekening mee dat tulpen in de vaas nog verder groeien. Neem wat kleinere bloemsoorten om de gaatjes te vullen. Denk bijvoorbeeld aan gipskruid, septemberkruid of gulden roede.

4. Kies bladsoort

Tot slot pak je wat mooie, groene bladeren om het geheel mee af te ronden. Je kunt bladeren door het boeket mengen. Je kunt het boeket ook omringen met een randje bladeren om het geheel mooi af te werken.

5. Waar moet je op letten

Zodra je vaker een boeket samenstelt, ontwikkel je je eigen stijl en kom je er gauw achter wat bij elkaar past. Maar let daarbij altijd op een aantal basiselementen.

1. Let op textuur
Een boeket wordt spannender als bloemen en bladeren een andere textuur hebben. Van glad tot geplooid tot fluwelig. Ook als je maar één soort bloem gebruikt, kun je spelen met texturen door verschillende bladeren te gebruiken.

2. Let op vorm
Bloemen hebben drie basisvormen: rond, bijvoorbeeld rozen, anjers en gerbera’s; lang en aarvormig zoals gladiolen en ridderspoor; en tussenliggende vormen als korenbloemen en troschrysanten. Gebruik minstens twee van deze groepen. Materialen als platte takken worden lineaire materialen genoemd. Die gebruik je voor het omlijnen van het boeket, terwijl de ronde vormen de aandacht trekken.

3. Let op ruimte
In je boeket wil je niet teveel ruimte tussen de bloemen, maar ook niet alles op elkaar gepropt. Is een boeket te vol, dan ziet het boeket er statisch en zwaar uit. Je moet het even onder de knie krijgen, maar je zult zien dat als je vaker boeketten samenstelt, je in een blik ziet waar nog lege ruimtes zijn of juist waar je iets weg kan halen.

Voor een middelgroot boeket heb je zo’n 4 à 5 soorten nodig. Kies bloemen die er fris uitzien, liefst die net op uitkomen staan. Zitten ze nog te dicht in de knop, dan heb bij bepaalde bloemsoorten de kans dat ze er niet meer helemaal uitkomen.

6. Het boeket maken

Nu je de bloemen uitgekozen hebt, kun je aan de slag om het boeket te maken. Zelf boeketten maken is erg leuk maar het vergt wel enige handigheid. Vergeet niet; oefenen baart kunst! Geef niet op en je zult zien dat je na enige oefening zo een prachtig boeket in elkaar draait.

1. Zorg voor een opgeruimd en vlak werkblad waar je het boeket kunt maken. Een goed voorbeeld is de keukentafel of het aanrecht.

2. Verwerk de bloemen zo snel mogelijk na aanschaf. Verwijder het teveel aan blad, vooral de bladeren onder de waterspiegel. Zo blijft het water schoner. Bepaal hoe hoog het boeket moet worden. Pak hier de bloemen met de kortste stengels. Het boeket zal ongeveer zo lang worden als de kortste steel. 

3. Schik de bloemen in de hand, net als bloemisten doen. Begin met de basis; neem daar mooi groen materiaal voor. Neem een tak in je linkerhand en doe de volgende daar kruislings langs. Voorlangs of achterlangs maakt niet uit, als alle stelen maar in dezelfde draairichting gaan. Houd de bos goed, maar niet krampachtig beet.

4. Steek er nu bloemen in op dezelfde manier en draai het boeket af en toe een kwartslag. Het boeket moet er van bovenaf rond uitzien en vanaf de zijkant als een halve bolvorm. Zorg wel dat de bovenkant van de bloemen op ongeveer gelijke hoogte ligt. En let op een goede verdeling van materialen en kleur.

5. Til het boeket op en kijk of het overal gelijk is. Bind een elastiekje om het middelpunt van de stelen. Snijd met een scherp mes de stelen schuin af op dezelfde lengte. Gebruik liever geen schaar, hiermee plet en kneus je de uiteinden waardoor de bloemen minder goed water op kunnen nemen. 

6. Geef je de bloemen cadeau pak dan het boeket mooi in met cadeaupapier of cellofaan. Hou je de bloemen zelf zet de bloemen in het water met snijbloemenvoedsel. Zo blijven de bloemen langer mooi. Vervang het water regelmatig. Hierdoor blijft het boeket er langer fris uitzien.

Als laatste wil ik je deze tip nog meegeven: Durf te experimenteren! Er zijn al genoeg "brave" boeketten.

Ik ben benieuwd! Heb jij ook tips die jouw boeket altijd tot een succes maken? Deel ze met ons en laat je reactie achter in het commentaarveld hieronder.

2 reacties

 • Suzanne Trieling
  Suzanne Trieling zondag 15 december 2013 14:11 Reactielink

  Hoi Lucia,

  Leuk om te horen dat mijn blogs jouw kunnen helpen. Zeker voor een weddingdesigner kan ik me voorstellen dat bloemen een belangrijke rol spelen. Zijn er nog specifieke problemen waar jij als weddingdesigner tegen aan loopt als het op bloemen gaat? Laat het me weten, wellicht schrijf ik erover in een volgend blog artikel.

  Rapporteren
 • Lucia Sandaal
  Lucia Sandaal zaterdag 14 december 2013 17:04 Reactielink

  Hi Suzanne,

  Wat een leuke en informatieve blogposts schrijf je. Als bloemenliefhebber komen jouw tips en adviezen me erg goed van pas, maar ook als weddingdesigner kan ik met menig advies mijn voordeel doen. Ga zo door, ik blijf je volgen.

  Rapporteren

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.